Ukoliko ste učinli sve da vaša spavaća soba postane oaza mira, ukoliko ste sebi nabavili dobar i zdrav dušek i jastuk, a san i dalje ne dolazi na oči, možda je vreme da pokušate sa nekom od aplikacija za spavanje, koja će vam pomoći da brže i lakše zaspite, kao i da pratite svoje navike.

Zašto i kada aplikacija za spavanje

Nema boljeg osećaja nakon dugog, iscrpljujućeg dana od onog kada se ušuškate u krevet i odete na zasluženi počinak. Međutim, koliko god umorni bili, ponekad uspavljivanje ne ide glatko. Sigurno vam se dešavalo da satima buljite u plafon, brojite ovce i da ništa ne može da vam pomogne da se opustite i utonete u san. 

Vaš telefon bi možda mogao biti rešenje za mirniji san (sve dok ga ne gledate, jer jaka svetlost može da drži vaše telo budnim).

Preuzimanje aplikacija koje vas mogu umiriti pred spavanje zvukovima ili pričama, blokirati saobraćajnu buku ili hrkanje vašeg partnera može biti od velike pomoći. Neke aplikacije za spavanje mogu pratiti vašu večernju rutinu kao i ponašanje tokom noći kako biste saznali više o svojim navikama i onome što vam pomaže da dobijete više kvalitetnog sna.

aplikacija za spavanje

Postoji mnoštvo aplikacija za spavanje, ali one koje preporučuju stručnjaci za spavanje savršeno su mesto za početak. Isprobajte jednu od ovih 5 najboljih aplikacija za spavanje – mogle bi vam pomoći da brže zaspite večeras, a sutra se probudite odmorniji i fokusiraniji. Imajte na umu da je za sve ove aplikacije neophodno znanje enlgeskog jezika.

Calm

Aplikacija Calm je izuzetno jednostavna za upotrebu i korisnicima pomaže da spavaju bolje, izgrade samopouzdanje i umanje stres i anksioznost. Sve to postiže uz pomoć meditacije, muzike i priča za spavanje. Proglašena je za najbolju aplikacija za iPhone od strane Apple-a 2018. godine.

Osim vođenih meditacija, odeljak “Priče za laku noć” sadrži priče (za decu i odrasle), a čitaju ih i neke poznate ličnosti poput Matthev McConaughei-a. Samo nekoliko priča je besplatno, ali plaćanje pretplate otključava ogromnu biblioteku priča i vođenih meditacija napravljenih posebno za spavanje. Takoše ima i posebnu kategoriju protiv stresa.

(Besplatna, sa mogućnošću doplate za dodatne funkcije)

SleepScore

SleepScore vam pomaže da poboljšate san u skladu sa svojim ciljevima. Želite li da spavate duže, ređe se budite tokom noći ili odmorite um? Imate opciju da ocenite svoj san, da biste ga dalje unapredili.

SleepScore koristi mikrofon i zvučnik za praćenje vašeg sna merenjem pulsa i pokreta tela tokom cele noći. Prikuplja sve ove informacije, a zatim vam ih predstavlja na lako čitljivim grafikonima. Besplatna verzija nudi više funkcija od većine drugih aplikacija, uključujući tragač sna, pametni budilnik, vaš svakodnevni ‘SleepScore’ i istoriju spavanja do sedam noći. 

(Besplatna, sa mogućnošću doplate za dodatne funkcije)

Pzizz

Pzizz koristi psihoakustične principe kako bi stvorila uslove koji će vam pomoći da brzo zaspite, dobro spavate i probudite se osveženi. Sadrži kombinacije muzike, glasovnih zvukova i zvučnih efekata koji će vam pomoći da zadremate. Ono što je najvažnije, neki od njegovih “snovnih pejzaža” dizajnirani su specijalno za uspavljivanje.

Ako ste neko kome je teško da brzo i udobno zaspi tokom dana (ili se uvek probudite mrgodni posle), možda vredi pokušati sa ovom aplikacijom.

Pomoću Pzizz-a možete da podesite tajmer za dužinu spavanja tako da reprodukuje umirujući “pejzaž snova” (kombinacija muzike, glasovnih zvukova i zvučnih efekata) dok spavate. Zatim se možete probuditi sa nekim od prijatnih zvukova koje sadrži ugrađeni alarm. 

(Besplatna, sa mogućnošću doplate za dodatne funkcije)

Sleep Cycle

Sleep Cycle je alarm za buđenje nove generacije, koji uzima u obzir vaše željeno vreme buđenja, kao i trenutnu fazu sna u kojoj se nalazite. Funkcioniše tako, što uveče podesite vreme alarma, uključite telefon na punjač i stavite ga ekranom prema dole, ispod posteljine, u blizini jastuka. Senzor pokreta u telefonu tokom noći prati vaše kretanje, a mikrofon disanje. Prati obrasce spavanja i faze sna i pruža savete za optimizaciju vremena odlaganja alarma. 

Alarm će vas nežno probuditi kada ste u najlakšoj fazi spavanja, pa ćete ustati osećajući se osveženo. Ova aplikacija takođe beleži mnoštvo drugih podataka, uključujući korelacije fizičke aktivnosti i sna, broj koraka tokom dana, uticaj vremenskih prilika i ličnih navika na kvalitet sna.

(Plaćena aplikacija)

Sleepio 

Sleepio je aplikacija za spavanje dizajnirana da vas nauči kako da prevaziđete čak i dugotrajan problem sa spavanjem bez upotrebe medikamenata. Predstavlja virtuelnog stručnjaka za spavanje i koristi osnovni CBT program terapije.

CBT je program dokazanih tehnika kognitivno-bihevioralne terapije, koji je osmislio svetski stručnjak za spavanje prof. Colin Espie (Univerzitet u Oksfordu). Sadrži čitav niz kognitivnih tehnika i tehnika ponašanja, osmišljenih da usklade raspored spavanja, misli i način života. 

(Besplatna za korišćenje)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.