Dušek od lateksa ima visok stepen elastičnosti, otporan je na bakterije i gljivice, a dobijamo ga obradom prirodnog materijala. To su samo neke prednosti koje donosi ova vrste dušeka.

Šta je latex?

Latex se dobija od kaučuka, materijala koji u prirodi postoji već hiljadama godina. Mnoge biljke u sebi sadrže lepljivi mlečni sok koji se nakon zgrušavanja pretvara u kaučuk. Najbolji ekstrat od kog kasnije dobijamo lateks, nalazi se u drvetu Kaučukovac (Havea Brasiliensis). Ova biljka je prvobitno bila rasprostranjena samo u tropskim krajevima, danas naseljava i mnoge druge krajeve, te se gaji na ekološki održiv način radi dalje obrade.  

latex-mleko
Dobijanje lateks mleka iz drveta Havea Brasiliensis

Druga vrsta lateksa koji se takođe koristi za izradu dušeka je veštački lateks. On se dobija tehnološkom obradom i sjedinjavanjem raličitih vrsta materijala, a kombinuje se sa prirodnim lateksom, jer se na taj način dodaje tvrdoća i stabilnost samom dušeku. Dodaje se od 20 do 80% veštačkog lateksa, obzirom da bi dušeci od 100% prirodnog lateksa bili previše mekani, te telo spavača u njima može da “potone”. 

Dušek od lateksa ima najbolju ventilaciju  

Da li ste bili u prilici da vidite kako izgleda dušek od lateksa ispod zaštitne navlake? Iznenadićete se kada otkrijete da u sebi ima veliki broj vertikalnih ventilirajućih kanala. Oni služe da vazduh lakše cirkuliše kroz njega i održava sredinu u kojoj spavate suvom, odnosno pomaže razmenu temperature između spavača i dušeka.

Zašto je to važno? 

Tokom noći telo se zagreva, znoji i odbacuje milione mrtvih ćelija. Ako ne postoji mogućnost da vazduh cirkulise kroz dušek, prljavština ulazi u dublje strukture i tu ostaja zarobljena. Vremenom ova vrsta nečistoća postaje hrana za sve veći broj bakterija, grinja i gljivica. Kanali za protok vazduha sprečavaju suvišno zagrevanje tela, a samim tim i noćno znojenje.

Dušeci od lateksa su anatomski

Naši dušeci od lateksa imaju 7 aktivnih zona po celoj dužini koje su različite tvrdoće. Na taj način  se dušek u potpunosti prilagodava konturama ljudskog tela i ono dobija odgovarajući oslonac. Ovakva struktura smanjuje veći pritisak pojedinih delova na dušek i sprečava krivljenje kičmenog stuba. Kada je kičma tokom noći u pravilnom položaju, ujutru ustajemo bez bolova u vratu, nogama, ramenima…. 

Visok  stepen elastičnosti

Lateks se u odnosu na mnoge druge materijale veoma brzo vraća u prvobitni položaj. To ne znači da ju dušek previše tvrd, već da ima visok stepen elastičnost bez nepotrebnog uleganja.

Tokom jedne noći sna čovek promeni položaj 30- 60 puta. Visok nivo elastičnosti lateks dušeka olakšava telu da se okrene, a da se pritisak ne prenosi na drugi kraj kreveta. 

Proverite sami elastičnost dušeka od lateksa

Kako biste najbolje razumeli na koji način je dušek od lateksa elastičan, možete napraviti eksperiment. Na jednom kraju dušeka postavite čašu vina ili vode, a na suprotnoj strani lezite kao što to obično radite kad odete na spavanje. Pažljivo posmatrajte šta se dešava sa predmetom – čaša se neće prevrnuti ili pomeriti. 

Naš test sa čašom vina

Ono zbog čega su lateks dušeci poznati i traženi je to što priroda materijala od kog su napravljeni omogućava visok stepen izdržljivosti i otpornosti. To znači da traju duže i da su samim tim ekonomičniji.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.