Dobar san je važan za naše zdravlje i utiče na kvalitet našeg svakodnevnog života. Kako ćemo započeti novi dan zavisi od različitih faktora, ali jedan od najvažnijih je na kakvom dušeku spavamo. Da li je dušek od memorijske pene pravi izbor?

Sigurno ste čuli za memorijsku penu, inovativni materijal koji se prilagođava konturama tela i ima neverovatnu elastičnost. Ova vrsta materijala je pokrenula revoluciju, ali je vremenom izgubila na popularnosti. Evo i zašto….

Memorijska pena – osnovne karakteristike

Dušek od memorijske pene napravljen je od jedne vrsta poliuretana. On se dobija reakcijom polihidroksilnih poliola i diizocijanata. U sastav ovih proizvoda ulaze i katalizatori, surfaktanti, pigmenti i voda. 

Ovaj veštački materijal stvoren u laboratoriji NASE prvobitno je korišćen za proizvodnju sedišta u svemirskim letelicama. Sedamdesetih godina prošlog veka pronašao je mesto i u industriji dušeka za spavanje.   

Štetne hemikalije u dušeku od memorijske pene

Kada su napravljeni prvi dušeci od memorijske pene, njihova spoljna obloga sadržala je mnoge štetne hemikalije, poput formaldehida.

Danas se, zahvaljujući strožoj zdravstvenoj kontroli tržišta koriste manje štetne materije, ili su za neke od njih ograničene maksimalne količine. Te se hemikalije koriste pre svega jer je memorijska pena lako zapaljiv materijal, te se pri proizvodnji dodaju hemikalije koje treba da spreče i uspore gorenje. Upravo zbog toga, veliki broj potrošača ima problem sa neprijatnim mirisom memorijske pene.

Memorijska pena je kreirana tako da se u potpunosti prilagođava obliku tela. Kada pritisnete dušek od memorijske pene rukom ili sednete na ivicu dušeka on će se utisnutu, nekoliko trenutaka zadržati izmenjeni oblik, a tek onda vratiti u prvobitni položaj. To znači da lako može da se dogodi da skliznuete sa njegove ivice dok spavate. 

Dušek od memorijske pene

Takođe, ispod vas se stvara otisak, trag nalik onom koji deca ostavljaju u snegu kada se igraju slikanja. Iz tog razloga dok spavate i obnavljate svoje telo ulažete dodatnu energiju kako biste promenili položaj, u periodu kada telo treba da se regeneriše vi ga zapravo dodatno zamarate.

Veštački materijali poput memorijske pene imaju slabu propustljivost vazduha, kao što je to slučaj kod sintetičke garderobe ili obuće od veštačke kože. Zato, toplota koju telo emituje tokom spavanja ostaje zarobljena. Ta toplota sa čoveka prelazi na dušek, a zbog nemogućnosti da dušek “diše” vraća se ponovo u telo – a to znači još jedna noć kao u staklenoj bašti punoj vlage i znoja.

Dušek od latexa – najbolje iz prirode

Latex je materijal koji dobijamo od prirodnog ili veštačkog kaučuka. Organski latex je sok ili kako ga često nazivaju mleko iz drveta po imenu haveja (Hevea brasiliensis).  Latex dušeci se prave ili kombinacijom ove dve vrste kaučuka ili su jezgra sačinjena od potpuno prirodnog latexa. 

Prednost prirodnih i kombinovanih materijala je višestruka. Osim što omogućavaju strujanje vazduha i na taj način obezbeđuju suvu i zdravu sredinu za spavanje, ovakvi dušeci sprečavaju razvoj bakterija i grinja.       

Dušek od latex pene

Iako na prvi pogled deluju tvrdo, Latex dušeci su izuzetno elastični, priroda materijala od kog su napravljeni je takva da u svakom položaju podržavaju konture tela. Dok boravite na njemu bilo da spavate ili se izležavate tokom dana, nemate osećaj uleganja ili gubitka ravnoteže. 

Latex dušeci imaju više aktivnih zona, koji se razlikuju po tvrdoći. Na taj način se bolje prilagođavaju celom telu koje dobija udoban i siguran oslonac, a kičmeni stub ostaje u pravom položaju. 

Lateks dušeci su kvalitetni i trajni, a u prilog tome najbolje govori i 10 godina garancije. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.