Da biste maksimalno dugo koristili sve prednosti svog novog dušeka potrudite se da obezbedite da vaš lateks dušek boravi u povoljnom okruženju, bude negovan i korišćen onako kako je predviđeno uputstvom proizvođača. Tako će vam dugo obezbediti najkvalitetniji san i odmor. 

Naši dušeci su izuzetno kvalitetni i elastični i uz pravilnu negu i upotrebu, s vremenom se neće deformisati. S ozbirom da posvećujemo mnogo pažnje ispitivanjima mehaničkih i hemijskih svojstava naših proizvoda, u prilici smo da vam sa ponosom ponudimo garanciju od do čak 10 godina! Mi smo se potrudili da napravimo dušeke, naddušeke i jastuke od prirodnog lateksa, koji će vašem telu dati zdrav i bezbedan san. Na vama je da se o njima samo malo brinete i trajaće vam još duže, nego što vam mi garantujemo.

Sledite dole navedene instrukcije za održavanje, da biste uživali u svom Latex dušeku i možete da očekujete niz lepih, odmornih godina zajedno.

Obezbedite dobru ventilaciju

Obezbeđujući odgovarajuću osnovu na koju ćete postaviti lateks dušek činite prvi i najvažniji korak za njegovu dugotrajnost. Lateks dušek uvek koristite na drvenoj letvičastoj osnovi kako bi vazduh mogao kontinuirano da cirkuliše oko i kroz dušek i održava ga dobro proverenim. 

Kao najbolja podloga za lateks dušek preporučuju se Latoflex letvice. One obezbeđuju najbolju ventilaciju dušeka i svojom specijalnom strukturom smanjuju pritisak koji zbog svoje težine dušek vrši na osnovu. Uz Latoflex letvice vaš dušek će dugo zadržati svoju formu i elastičnost.

Izbegavajte postavljanje dušeka na krevete sa metalnom osnovom, širokim letvama, i ravnim uniformnim površinama. Ove osnove nisu odgovarajuće jer mogu izazvati zadržavanje vlage, što dovodi do stvaranja buđi.

lateks_dusek

Provetravajte spavaću sobu i dušek što češće. Poželjno je da to činite svaki dan. Skinite posteljinu i otvorite prozore. Ovo će sprečiti nakupljanje vlage i neprijatnih mirisa ili čak buđi. Odvojite vreme da provetrite dušek, tako što sa njega skinete posteljinu i zaštitni prekrivač i ostavite ga da “diše” par sati.

Svaki miris koji ćete primetiti kad lateks dušek prvi put stigne, prirodan je, bezopasan (sličan mirisu novog automobila), traje samo neko vreme i dobro reaguje na adekvatnu ventilaciju. 

Zaštita za lateks dušek

Zaštitni prekrivač za dušek visokog kvaliteta, koji može da se pere je sjajan način da osigurate pravilnu higijenu i produžite životni vek svog dušeka. Prekrivač štiti dušek od prljavštine, alergena i vlage. Takođe je poželjno da je vodootporan, pogotovo ako na njemu spavaju mala deca.

Redovno menjajte posteljinu (minimum jednom u dve nedelje) a jastučnice još i češće. 

Držite dušek dalje od direktne sunčeve svetlosti – ako imate velike prozore, onda navucite zavese ili spustite roletne vaše spavaće sobe. Direktna sunčeva svetlost može prouzrokovati oksidaciju lateksa, što će uticati na životni vek vašeg dušeka.

Zdrav dušek

Jedan od osnovnih razloga za izbor dušeka od prirodnog lateksa je taj što su zdraviji od svih ostalih dušeka na tržištu i što možete bez bojazni da ga unesete u vaš dom i porodicu. 

Naša je misija da vam u spavaću sobu donesemo dušeke koji su napravljeni bez ili sa što manje toksičnih sastojaka i štetnih hemikalija, u zavisnosti od procenta prirodnog lateksa u sastavu dušeka koji izaberete. Korišćenje proizvoda za čišćenje koji su puni štetnih hemikalija čini naš trud uzaludnim, jer se na taj način stvara nezdrava atmosfera u vašem domu u ime čistoće. U ranijim tekstovima na našem blogu smo se pozabavili temom štetnih materija u spavaćoj sobi i kako ih uspešno izbeći.

lateks dusek

Istovremeno, neki proizvodi za čišćenje koji se danas nalaze na tržištu su štetni kako za ljude, tako i za materijale od kojih se izrađuju dušeci. Izlaganje dušeka ovim vrstama proizvoda može prouzrokovati degradaciju brže nego što je uobičajeno, pa čak i da poništi garanciju. Zato izbegavajte agresivne hemikalije i koristite bio i prirodna sredstva za čišćenje.

Čišćenje fleka

Ukoliko želite da očistite fleke sa dušeka, potrudite se da to učinite dok su još sveže, jer se tako lakše skidaju. Nikako ne smete kvasiti lateks dušek, već sipajte malo vode u šoljicu, dodajte u nju blagi deterdžent i sunđerom ili krpom očistite fleku. Potom peškirom upijte višak vlage i ostavite dušek da se osuši na vazduhu. Nemojte koristiti fen ili peglu, jer toplota može oštetiti lateks. Vratite nazad prekrivač i posteljinu tek kada ste se uverili da se očišćeno mesto u potpunosti osušilo, jer ako na lateksu ostane vlage, može doći do pojave buđi.

Izbegavajte plamen u blizini dušeka! Lateks je zapaljiva supstanca, zato ne pušite i ne donosite upaljenu sveću preblizu krevetu. Jedna iskra i dušek bi mogao biti uništen za nekoliko minuta. 

Fleke i neprijatne mirise takođe možete rešiti soda bikarbonom, kojom ćete posuti krevet. Ostavite je da deluje pola sata, a nakon toga temeljno usisajte dušek snažnim usisivačem.

Redovno okrećite dušek

Pravilno održavanje lateks dušeka uključuje i njegovo redovno okretanje. To posebno važi za period u  prvih 6 meseci upotrebe. Rotiranjem dušeka izbegava se stvaranje izbočina i udubljenja na njemu.

Rotirajte dušek za 180 stepeni – tako da se deo gde vam se nalazi glava okrene dole gde su stopala. Takođe ga bar dva puta godišnje okrenite (lice-naličje).

Nemojte dozvoljavati deci da skaču po lateks dušeku. Iako su Latex dušeci napravljeni od dugotrajnih materijala, skakanje i igranje na njima ih može oštetiti, ili čak polomiti letvice na osnovi kreveta.

Nemojte nikada savijati dušek kada želite da ga pomerite ili očistite, jer ovo može prouzrokovati ozbiljnu štetu. 

Nemojte uklanjati etiketu proizvođača

Informacije na etiketi mogu biti vrlo korisne. Etiketa je jedna od identifikacionih karakteristika dušeka koja se koristi kao sredstvo garancije, zato je nemojte skidati. Ukoliko se pridržavate uputstava i preporuka proizvođača, osiguraćete najbolju brigu za svoj dušek i spavati na njemu udobno i zdravo mnogo, mnogo godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.