Proces sakupljanja prirodnog lateksa je iznenađujuće jednostavan, a ujedno i vrlo ekološki održiv! Otkrili smo da postoji velika nedoumica oko toga šta je prirodni lateks i odakle dolazi. Smatramo da će pružanje više informacija o procesu dobijanja prirodnog lateksa pomoći svima da shvate zašto volimo naše proizvode i od čega se njihovo srce sastoji.

Šta je to prirodni lateks?

Lateks je biorazgradiv proizvod prirodnog porekla koji je potpuno neškodljiv. Razlog zbog kojeg ima preko 5.000 različitih primena je taj što je prirodni lateks najelastičniji materijal u prirodi. 

Sama sirovina predstavlja mlečno belu tečnost izvučenu iz stabla Hevea Braseliensis, poznatijeg kao drvo kaučukovca. Reč kaučuk potiče od reči „cahuchu“ što znači „drvo koje plače“.

Stabla heveje su poreklom iz Južne Amerike, ali početkom 1800-ih ljudi su počeli da ih gaje na većim površinama. Hevea Braseliensis stabla su toliko ekonomski dragocena da su se na kraju proširila daleko od Južne Amerike do skoro svakog drugog tropskog područja na svetu, uključujući Šri Lanku. Utvrđeno je da Šri Lanka ima idealnu klimu za uzgoj gumenih stabala, te je Šri Lanka postala glavni proizvođač prirodnog lateksa. Zbog dostupnosti lateksa na ostrvu, u Šri Lanki se razvila velika industrija prirodne pene od lateksa.

Ekološki održiva proizvodnja

Plantaže gumenih stabala imaju daleko manji negativan uticaj na zemljište od ostalih useva i podstiču mnogo veću biološku raznolikost od ostalih monokultura. Potrebno je desetak godina rasta pre nego što drvo gume počne da proizvodi dovoljne količine lateksa. Ovaj period čekanja osigurava da se konstantno sade nova stabla.

Dragocena mlečna tečnost nalazi se u kori stabala. Da bi se mleko sakupilo, na heveji se pažljivo prave spiralni zarezi u kori, iz kojih curi mlečni sok. Lateks se zatim spušta u neku vrstu posude (često ljuske kokosovog oraha).

prirodni-lateks-mleko

Lateks teče iz stabla prilično sporo. Obično je potrebno pola dana pre nego što se posuda napuni lateksom. Berba se vrši samo u danima bez kiše kako bi se osiguralo da lateks ne bude razblažen kišnicom. 

Prilikom berbe lateksa radnici na plantaži prave te male rezove u kori od oko 300 stabala. Jednom kada završe sa sečenjem, vraćaju se na početak i sakupljaju sav lateks, koji se sakupio u posudama. Zatim se lateks prebacuje u centralni pogon za preradu na plantaži, gde se sakuplja u rezervoare za transport do postrojenja za proizvodnju pene od lateksa. 

Plitko zasecanje kore omogućava da drvo daje mlečni sok tokom dužeg vremenskog perioda. Svaki prorez na kori drveta daje mleko šest godina. Posle šest godina, zaseca se suprotna strana drveta, što omogućava da prva strana zaceli. Ovaj se postupak zatim ponavlja na malo drugačijoj visini na drvetu. 

Svako drvo može davati lateks tokom 24 godine. Nakon tog perioda, drveće se seče, a drvo se koristi za pravljenje nameštaja ili drugih predmeta. Plantaže se zatim ponovo presađuju novim sadnicama, čime se ciklus završava.

Proizvodnja lateks pene

Da bi se mleko, ekstrakovano iz drveta pretvorilo u penasti lateks, u njega se unosi vazduh i pretvara se u penu. Zatim se lateks pena premešta u specijalno pripremljene matrice, gde aluminijumske igle sprovode toplotu i vulkanizuju smesu. Kao rezultat ove operacije, dobijaju se kanali za vazduh koji obezbeđuju prirodnu ventilaciju i pretvaraju penasti lateks u materijal koji efikasno propušta vazduh, što doprinosi da sam dušek, naddušek ili jastuk prirodno diše.

penasti-lateks

Penasti lateks je materijal čija je široka primena otkrivena sredinom XX veka. Zbog svoje sposobnosti da odbija sve vrste grinja – uzročnike alergija, prvobitna upotreba u SAD i Evropi bila je za dušeke i jastuke u zdravstvenim ustanovama. 

Kasnije, nakon dugotrajnih laboratorijskih ispitivanja, dokazano je da upotreba lateks dušeka sa različitim ortopedskim zonamaublažava brojne bolesti – povrede kičme i vrata, poremećaje spavanja, degenerativne bolesti i drugo. S obzirom na nebrojene prednosti u odnosu na druge, veštačke materijale od kojih se prave dušeci sve više potrošača se odlučuje za prirodni lateks, jer je to jedini materijal na tržištu koji je ekološki održiv, zdrav i najbliže je prirodi. 

2 thoughts on “Kako se dobija prirodni lateks

    • Vesna says:

      Dlaka se čisti na više načina higijena se održava višestruko, kupanjem, četkanjem, češljanjen, brisanjem vlažnim maramicama za pse…onaj ko spava sa svojim psom, spava mnogo bolje ( naučno dokazano), moždani talasi u mozgu psa i njegovog vlasnika se sinhronizuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.