Tokom sna telo odbacuje milione mrtvih ćelija sa kože i kose, kao nekakav dokaz da smo baš tu noćili. Sve što naše telo odbaci dok spavamo ostaje na jastuku, dušeku i posteljini. Da li ste se zapitali šta se dešava sa svom tom prljavštinom? Koje je optimalno vreme kada trebamo menjati jastuk i dušek?  

Kada treba menjati jastuk?

Čak iako vodimo računa o higijeni pred spavanje, ipak nismo uspeli da rasteretimo telo od prljavštine koju smo nakupili tokom dana. Sve što smo poneli sa sobom u krevet tu i ostaje. I polako, vremenom ulazi u dublje strukture jastuka menjajući njegov kvalitet.   

Kada je pravo vreme da ga zamenimo? To može biti nakon šest meseci, ali i nakon godinu do godinu i po dana. Sve zavisi od kog materijala je napravljen. Što je materijal kvalitetniji to je i jastuk bolji, nema mnogo filozofije. 

Ništa nije predviđeno da traje večno i ovo su sigurni signali da je došlo vreme da jastuk zamenimo.

  • Budimo se umorni 
  • Jastuk je promenio oblik
  • Ima neprijatan miris
  • Fleke više nije moguće oprati
  • Ustajemo sa bolovima u vratnom delu kičme 

Ponekad je potrebno da jastuk zamenimo iz nekog drugog razloga, ne samo zato što je dotrajao. Ako promenimo pozu u kojoj spavamo zbog povrede, operacije, ili tokom trudnoće, onda je dobro da potražimo jastuk koji je odgovarajuće debljine za novonastale okolnosti. Osobe koje su alergične na grinje, moraju češće da menjaju jastuk kako ih tokom noći ne bi budile iritacije i kijavica. Drugo je rešenje je kupovina jastuka od lateksa, jer je on nepovoljna sredina za razmnožavanje grinja i mogu ga koristiti mnogo duže, a da sve vreme bezbedno spavaju.

Nakon 8 do 10 godina, promenite dušek 

Kao i kada je reč o jastucima, i za dušeke važi isto: ako su napravljeni od kvalitetnog materijala trajaće duže. To nekada može biti i deset godina, ukoliko je dušek od lateksa ali ga je dobro promeniti i pre „isteka roka“.

Proizvođači napominju da dušek posle određenog vremena gubi na kvalitetu zbog starosti materijala, pa ukoliko je napravljen od npr. memorijske pene, iako nije puno korišćen, gubi elastičnost i potrebno ga je zameniti.

kada menjati jastuk i dušek

Ono što sami možemo da uradimo, kako bismo produžili trajanje dušeka je da ga redovno održavamo:

  • Posle određenog vremena korišćenja okrenite dušek
  • Redovno ga luftirajte i usisavajte, dozvolite mu da „diše“
  • Dobro je povremeno dubinski očistiti dušek od bakterija i grinja, ukoliko nije od lateksa
  • Ako dušek ima zaštitnu navlaku, operite je jednom nedeljno, isto kao i posteljinu

Međutim, ako smo sve što je bilo u našoj moći uradili, a dušek i dalje izgleda pohabano i izdeformisano onda je verovatno došlo vreme da se oprostimo od starih, dotrajalih stvari i zamenimo ih novim (pogotovo ako ste roditelji male dece).

To cela porodice zaslužuje, s obzirom da u krevetu provedemo polovinu svog života. U svakom slučaju, preporuka je menjati jastuk i dušek što češće, jer to svaki put unese dah svežine u naš život.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.