U modernom svetu vreme koje provodimo spavajući predstavlja pravo bogatstvo. Nakon duge liste „važnijih“ stvari kojima se tokom dana posvećujemo (škola, posao, socijalne aktivnosti, rešavanje svakodnevnih problema) san je poslednja stavka na listi naših prioriteta. Nismo svesni ili namerno zaboravljamo da takav odnos prema snu nosi i određene posledice. Hajde da otkrijemo zašto su procesi koji se odvijaju unutar našeg bića tokom spavanja važni i koliko sati sna nam je zaista potrebno.      

 

San je važan za naše zdravlje 

Iako san nije savremena pojava i spada u osnovne ljudske potrebe poput hrane, vode i vazduha, proučavanje ove oblasti spada u novije polje istraživanja.

Zaključci i činjenice do kojih su naučnici i psiholozi iz različitih krajeva sveta došli, govore isto. San je veoma važan za naše fizičko i mentalno zdravlje. 

koliko-sati-sna-nam-treba

Proces starenja se usporava 

Tokom sna mozak prerađuje informacije i događaje koji su se odigrali tokom dana, ali i  emocije i slike koje čuvamo iz prošlosti. Koliko nam je sati sna zaista potrebno zavisi pre svega od toga koliko smo se istrošili prethodnog dana i kakvo nam je opšte zdravsteno stanje.

Spavanjem pokrećemo najvažnije fiziološke procese. Oni pomažu našem telu da se regeneriše, odmori ili savlada neku bolest. Dugačka je lista dobrobiti koje dovoljno spavanja donosi, evo nekih: 

  • telo tokom spavanja reguliše i oslobađa hormone koji kontrolišu apetit, metabolizam i rast. 
  • san pojačava funkciju mozga, koncentraciju, fokus i produktivnost.
  • spavanjem se smanjuje rizik od bolesti srca i mozga. 
  • održava se imuni sistem.
  • smanjuje rizik od hroničnih zdravstvenih stanja i depresije.
  • poboljšava se celokupno psihičko stanje zbog optimalne produktivnosti i fizičke ravnoteže.

Koliko sati sna nam treba: 7-9 sati za dugovečnost

Koliko sati sna nam je potrebno da bi smo se fizički oporavili od napora prethodnog dana, zavisi od načina života koji vodimo. Nije isto da li smo dan proveli u šumskoj šetnji, uživajući na plaži, ili smo imali stresan dan u kancelariji, naporan dan u fabrici ili na gradilištu…

Kako bismo sledećeg dana dali najbolje od sebe, vreme koje provedemo u krevetu trebalo bi da se uklapa u preporučeno vreme. Ovo su neke od vremenskih vrednosti, kojima treba da se pridržavamo. One predstavljaju optimalano vreme koji je zdravo izdvojiti za spavanje:      

Uzrast i preporučeno dnevno vreme spavanja

Bebe: 16-18 sati

Deca predškolskog uzrasta: 11-12 sati

Deca školskog uzrasta: ne manje od 10 sati

Tinejdžeri: 9-10 sati

Odrasli (uključujući i seniore): 7-9 sati

koliko sati sna treba deci

Tokom sedam do devet sati sna, ćelije se brže regenerišu, proces starenja usporava, a vi ste na dobrom putu da sebi obezbedite dugovečnost.              

Kao što možete primetiti potrebe za spavanjem su različite čak i unutar iste starosne grupe. Da li dobro funkcionišete nakon sedam sati ili vam je potrebno da odspavate koji sat više zavisi od individualnih potreba, ali i od spoljašnjih faktora.

To su pre svega stres, hrana koju ste konzumirali pre spavanja, umor, kvalitet kreveta ili dušeka i jastuka na kom spavate. 

Da biste bili odmorni, zdravi i srećni, ostavite daljinski i mobilni telefon, i pravo na spavanje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.