Kao što sa posebnom pažnjom biramo odeću, koja će biti nežna prema dečijoj koži i obuću za delikatna dečija stopala, tako bismo se trebali ponašati i kada biramo dušek za decu, s obzirom da na njemu provode polovinu svoje svakodnevice. 

Izborom odgovarajućeg materijala od kojeg je napravljena odeća za našu decu pobrinućemo se za zdravlje njihove kože, kao što ćemo se izborom odgovarajuće obuće pomoći pravilan razvoj njihovih nogu i kičme, a izborom zdravog dušeka obezbedićemo našim mališanima sve to, kao i odgovarajuću negu tokom sna.

Kvalitetno srce dušeka, od prirodnih materijala, pokriveno odgovarajućom presvlakom od organskog pamuka i anatomski jastuk su najbolje odluke za zdrav san vašeg deteta. 

dusek za dete

U snu deca rastu

Deca u proseku u krevetu provedu polovinu dana. U zavisnosti od uzrasta kom pripadaju, spavaju između deset i dvanaest sati, bebe i duže.

Dok mirno spavaju i sanjaju šarene snove njihovo telo se regeneriše i menja. Deca u snu rastu jer se tokom sna u organizmu brže stvara i oslobađa hormon odgovoran za ovaj proces. 

Dok s jedne strane kvalitetno spavanje potpomaže pravilan razvoj, sa druge strane loš i kratak san negativno utiču na zdravlje. Poteškoće sa snom su uzrok mnogobrojnih problema kod dece i adolescenata tokom odrastanja i ostavljaju ozbiljne posledice. 

Kako izabrati odgovarajuci dušek za decu

Predstavljamo vam najvažnije kriterijume na koje trebate da obratite pažnju prilikom odabira dušeka za dete. 

Podpora

Sećate se bajke “Zlatokosa i tri medveda”? Radoznala devojčica je trčkarajući po šumi  naišla na nepoznatu kućicu, ušla je i opazivši tri kreveta osetila  potrebu da se odmori. Legla je na prvi on je bio pretvrd, drugi je bio premekan, a treći je bio taman kako treba…. 

Tvorac ove bajke je bio potpuno u pravu. Dušek ne treba da bude previše tvrd jer je neudoban i deca nemaju kvalitetan san, to može biti razlog što često prelaze u vaš krevet. Nije dobro ni da telo utone u njega, jer se na taj način krivi kičmeni stub. Duži boravak na ovakvom dušeku dovodi do deformiteta kičme, vremenom i do drugih problema koji zahtevaju lečenje. 

Dimenzije

U zavisnosti od toga da li dušek kupujete za bebu, dete predškolskog ili školskog uzrasta,  birate odgovarajuće dimenzije.

Kada je u pitanju najbolji dušek za bebe obratite pažnju da odgovara krevecu. Nije dobro da u bebinom krevetu postoji praznina između dušeka i ogradice.

Prvi dušek nakon bebi kreveca, može biti manjih dimenzija od standardne veličine, ali nije nužno. Ekonomičnije je da kupite dušek stanadardnih dimezija na kom će dete moći da spava do kasnih školskih dana.

Materijal  

U današnje vreme roditelji se često odlučuju da deci obezbede dušek koji imaju antialergijska svojstva, iz straha da su mališani su tokom dana već izloženi različitim zagađenjima. Najbezbednija vrsta dušeka pravi se od prirodnog lateksa ili kombinacije prirodnog i sintetičkog lateksa jer ne zadržava grinje i prašinu ili njihovo prisustvo svodi na minimum.   

Izuzetno je važno da i navlaka dušeka bude od prirodnog materijala, a najbolji je organski pamuk. Takođe obratite pažnju da li navlaka dušeka može lako i brzo da se skine, kao i na kojoj temperaturi može biti oprana.

dusek za decu

Nasledila sam dušek od bate

Seke, tetke, mamine drugarice… Nije dobra ideja da stare, korišćne dušeke nasleđuju mlađa deca koja su uprocesu razvoja. Dušek za decu mora biti nov i bezbedan.

Svaki dušek se, kao i obuća koju nosimo, formira  prema fizionomiji onog ko ga koristi. U dušecima koje je neko ranije koristio, već živi veliki broj bakterija i grinja. Ako nisu kvalitetno sačuvani i održavani, naseljavaju ga i gljivice. 

Preporuka je da odvojite sredstva za kupovinu novog dušeka za decu (za svaki uzrast deteta) jer na taj način obezbeđujete bezbednu sredinu za disanje i spavanje, kao što to činite i preko dana sa odećom, obućom i hranom za svog mališana. 

Kada sve ovo uzmemo u obzir, jasno je da se ulaganje u kvalitetan dušek za decu višestruko isplati.

Dobar odmor donosi mnogo benefita, prvenstveno pozitivno utiče na zdravlje, pravilan rast, a izmedju ostalog i na rezultate koje mališani ostvaruju u školi, a kasnije i u životu. Izborom kvalitetnog dušeka za decu, koji je sačinjen od prirodnih materijala obezbedićete zdravu sredinu za zdravo noćno disanje vašeg deteta, bez bojazni od alergena i grinja.

Vi birate dimenzije, a mi vam garantujemo kvalitetne materijale dušeka iznutra i spolja. Pošaljite nam upit za dušek po meri ili izaberite bebi dušek po već definisanim dimenzijama.

2 thoughts on “Dušek za decu – kako izabrati najbolje za svoje najmilije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.