Problemi sa spavanjem narušavaju kvalitet života, ali ne spadaju u grupu poremećaja sna. Kada problemi sa spavanjem traju duži vremenski period ili ako se ciklično ponavljaju, mogu biti simptom nekog drugog ozbiljnijeg poremećaja ili potencijalna bolest.   

Svi smo u nekom momentu života okusili nesanicu i probleme sa spavanjem. Neprijatno stanje koje donosi duge neprospavane noći i svaki novi dan koji prati glavobolja, umor i nervoza.

Problemi sa spavanjem su uglavnom uzrokovani načinom života

Postoji mnogo razloga koji utiču na san: stil života, dnevne navike, zdravstveno stanje, dušek i prostor u kom spavamo itd. Ljudi koji pate od nesanice imaju kraći san ili spavaju neadekvatno. Produženo vreme uspavljivanja ili neprospavana noć narednog jutra mogu uzrokovati:   

poteškoće u koncentraciji

razdražljivost

bolove    

neproduktivnost na poslu ili u školi

Negativni uticaji na spavanje

Negativnih uticaja na san često nismo svesni ili ne možemo da ih promenimo. Postoje tipovi ponašanja koji direktno za posledicu imaju nesanicu, a mi smo njihovi akteri. Ako smo pre odlaska u krevet popili kafu ili razonodu potražili na telefon igrajući omiljenu igricu, izložili smo se stimulansima koji dokazano imaju nepovoljan uticaj na san. 

Prostorija u kojoj spavamo je još jedan od faktora koji utiče na to kakva nas noć čeka. 

Čista posteljina, provetrena soba i kvalitetan dušek su pola zdravlja, suprotno tome rizikujmo da se u naše snove usele prašina, bakterije i grinje. 

Poslepodnevna dremka ili začinjeni obrok još jedan su u nizu loših izbora, kada je u pitanju borba protiv nesanice.      

Problemi_sa_spavanjem
Neprospavana noć rađa neuspešan i naporan dan

Poremećaji sna 

Predstavlja grupu stanja ili bolesti koje utiče na dobar i regularan san. Za razliku od nesanice koja uglavnom traje kratko, poremećaji spavanja su hronični i često imaju teške i ozbiljne posledice po naše zdravlje. Neke od ovih bolesti zahtevaju brigu stručnjaka i lečenje, a često su uzrokovana drugim hroničnim zdravstvenim stanjem. Osvrnućemo se samo na neka od ovih poremećaja:   

Parasomnije

Predstavljaju skup poremećaja koji uzrokuju nenadane i nevoljne pokrete, kao i nesvakidašnje ponašanje tokom sna. Na ovo stanje može uticati mamurluk, a manifestacije su različite:

Pričanje tokom sna, stenjanje, noćne more, mesečarenje, bruksizam, trzaji nogama i rukama, paraliza sna

Sindrom „nemirnih nogu“ 

Sindrom „nemirnih nogu“ je poremećaj nervnog sistema, zbog kog imamo potrebu da mrdamo noge dok spavamo. Ovaj poriv ponekad prate i trnci u nogama, a simptomi se mogu pojaviti i tokom dana. Sindrom nemirnih nogu je često povezan sa određenim zdravstvenim problemima kao što su ADHD i Parkinsnovu bolest.

Narkolepsija

Narkolepsiju karakterišu umor i napadi spavanja koji se iznenada javljaju tokom dana.  Osoba koja pati od ove bolesti, često dok obavlja neku drugu aktivnost nekontrolisano utonu u san. To može da se dogodi u bilo kojoj životnoj situaciji i na bilo kom mestu.  Ovaj poremećaj može uzrokovati i kratku paralizu nakon spavanja. Narkolepsija se javlja kao samostalna bolest, ali se vezuje i za određene neurološke poremećaje poput multiple skleroze. 

Apneja u spavanju

Ovaj poremećaj spavanja karakterišu česti zastoji disanja tokom sna. Oni mogu trajati i do deset sekundi. Osobe sa ovim problemom osim što se osećaju iscrpljeno, neretko boluju od kardio-vaskularnih poremećaja. 

Šta raditi ako imate poremećaj spavanja?

Ako ste lično doživeli neko od ovih stanja važno je da se obratite lekaru, koji će na osnovu anamneze i kliničke slike znati kako da postupi dalje i na koji način da vam pomogne. 

Ali pre nego što se obratite nekom stručnjaku, razmislite šta sami možete da uradi kako biste poboljšali kvalitet sna i omogućili sebi pravi odmor u vašem krevetu. Potražite praktične savete na našem blogu, jer mi brinemo da zdravo spavate! Za početak svoje odbrane sna nabavite zdrav dušek i anatomski jastuk, sigurni smo da je to odličan početak za zdrav san!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.