Dubok san je osnova čovekovog zdravlja. Osim fizičke i mentalne higijene koje nam donose unutarnji mir i zadovoljstvo, za dubok san je važan i prostor u kome boravimo tokom noći. Nije potrebno da trošite novac na nov nameštaj ili da angažujete savetnika za feng shui da vam spavaća soba bude prilagođena za zdravo spavanje. Dovoljno je da sledite ovih sedam jednostavnih koraka:

Očistite nered i namestite krevet

Kao i u svemu drugom u životu i za dobar san je potreban red. Pozitvnu atmosferu u sobi narušava nered jer guši prostor. Izbacite iz spavaće sobe sve nepotrebne stvari, stare časopise i knjige, koje ste već pročitali.

Potrudite se da u njoj ima što manje upotrebnih i ukrasnih predmeta, kako bi spavaća soba a i vi sami lakše disali. Svi ti predmeti skupljaju prašinu, samim tim oduzimaju vaše dragoceno vreme, a i nesvesno vam odvlače pažnju nakon što se ušuškate u krevet.

uredna-spavaća-soba

Iako zvuči pomalo smešno, istina je da nameštanje kreveta utiče na to da lakše i brže zaspite. Prema jednoj anketi utvrđeno je da su učesnici nakon svakodnevnog jutarnjeg nameštanja kreveta, zaista imali pozitivan utisak i osećaj da im je upravo to pomoglo da se odlično naspavaju. Red donosi mir.

Sveža i prohladna spavaća soba

Provetrite sobu bar pola sata pred spavanje, tokom noći ćete udisati svežiji vazduh i više kiseonika. Ukoliko okolnosti dozvoljavaju, ostavite odškrinut prozor tokom cele noći.

Spavanje u hladnijoj prostoriji poboljšava i ubrzava metabolizam, koji tako kvalitetnije funkcioniše. Kada spavamo u zagušljivom i vrućem prostoru više se znojimo i češće se budimo. 

Ono što se takodje potvrdilo kao dobar savet je da ovlažite vazduh u sobi. Suv vazduh u spavaćoj sobi može dovesti do brojnih tegoba: umora, glavobolje, suve kože lica i tela, infekcije disajnih puteva. Da bi ste ovlažili vazduh tokom zime, na radijator stavite posudu sa vodom u koju možete dodati par kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, mente, što će dodatno doprineti ugođaju. Sobne biljke takođe mogu pomoći, jer kroz njihove listove isparava vlaga. Najkorisnija je „vodena palma“ Cyperus, koja u zavisnosti od veličine može ispariti i do dva litra vode dnevno.

Razmislite o bojama koje vas okružuju

Po preporuci psihologa, opuštajuća spavaća soba treba da bude obojena dubokom nijansom plave. Ona nas povezuje sa prirodom, plavetnilom neba i dubinom mora. Toplije boje poput žute i crvene, deluju stimulativno na nas i ubrzavaju otkucaje srca i puls, te su samim tim neodgovarajuće za san.

Nije potrebno da celu sobu ofarbate u plavo, dovoljno je da samo jedan zid okrečite u tu boju (ili zalepite tapete) i da prostor obogatite detaljima sličnog kolorita. Ako niste ljubitelj ove nijanse onda je preporuka da se odlučite za neutralne boje jer su za san najbolji mirniji tonovi.    

Dušek, anatomski jastuk, pokrivač 

Ova tri predmeta čine sveto trojstvo za vaš san! Nema lepšeg osećaja od onog kada legnete u čistu posteljinu od pamuka, koja odiše svežinom.

Kao što je slučaj kod posteljine, veoma je važno od kakvog su materijala napravljeni i jastuk i dušek. Kada se odlučite da zamenite stari jastuk ili dušek, obratite pažnju na to da novi bude sačinjen od prirodnog materijala, da taj materijal propušta vazduh i da podržava konture tela. I dušek i anatomski jastuk treba da budu mekani i da imate osećaj udobnosti u njima, ali da imaju dovoljno elastičnosti i potpore za glavu i telo. Tako ćete se tokom noći zaista odmoriti, a ujutru probuditi napunjenih baterija i bez bolova.

Dobro je da jastuk i dušek redovno vetrite, a posle određenog vremenskog perioda i da ih zamenite, u zavisnosti od materijala, od kog su napravljeni. Koliko često trebate menjati dušek i jastuke, pročitajte u našem tekstu.

Prigušite svetlo spavaće sobe

Kao što je dobro da tokom dana budemo što više izloženi dnevnom svetlu, jer stimuliše naše aktivnosti i hrani telo vitaminom D, tako se ne preporučuje da se izlažemo jakoj svetlosti pred spavanje. Veštačka svetlost može da poremeti proizvodnju melatonina, hormona koji je ključan za prelazak svesti iz budnog u stanje sna. Dovoljno je da prostor u sobi pred spavanje osvetlite prigušenim lusterima ili lampama.  

Isključite električne uređaje 

Zapravo, najbolje bi bilo da sve aparate poput televizora, telefona ili laptopa ostavite u dnevnoj sobi i da ih ne unosite u prostor koji je rezervisan za odmor i relaksaciju. Kao što smo već pomenuli, jarke lampice daju signal vašem mozgu da je vreme da se probudite, umesto da spavate. Takođe je poznato da Wi-Fi signal loše utiče na čovekovo zdravlje, pa se potrudite da ga tokom noći ugasite, ako dopire do spavaće sobe.

Buka je neprijatelj dubokog sna

Dok spavamo nesvesno obrađujemo zvukove koji nas okružuju. Oni nas remete dok tonemo u san ili dok prelazimo iz jedne faze sna u drugu. Mozak buku doživljava kao stres i poziv na akciju. Zato nije dobro da spavamo sa uključenim televizorom.

spavaca-soba

Medjutim, postoji i „buka“ koja nas ne remeti već pozitivno utiče na san. U pitanju je ambijentalna muzika nežnih melodija ili zvuci prirode, koji nam mogu pomoći da se izolujemo od zvukova koji dolaze sa ulice, opustimo i lagano odputujemo u svet snova. Postoje specijalni uređaji za tu namenu, sa velikim izborom zvukova koje možete prilagoditi svojim potrebama.

Laku noć!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.