Lateks kao materijal za dušeke beleži eksplozivan rast zbog svojih jedinstvenih karakteristika i zdravstvenih aspekata. Sve je veća i raznovrsnija ponuda novih lateks proizvoda i brendova. Smatramo da je važno da naši kupci zaista razumeju šta je sintetički lateks, kao i razlike između prirodnog, sintetičkog i blend lateksa, kako bi dobili što više informacija pri odabiru svog idealnog dušeka.

Kako je nastao sintetički lateks

Pre Drugog svetskog rata, sav lateks koji se koristio u proizvodnji bio je prirodnog porekla. Tokom Drugog svetskog rata zalihe prirodnog lateksa bile su veoma ograničene, zbog naglog rasta proizvodnje za vojne potrebe i otežanog transporta iz Azije. Iz tog razloga, naučnici su počeli potragu za sintetičkom alternativom. Nadali su se da će imitirati hemijsku strukturu ključnog sastojka prirodne gume, poliizoprena. 

Sintetički lateks je u svojoj ranoj verziji izumljen kao pokušaj reprodukcije molekularne strukture prirodnog lateksa. Nakon inicijalno nezadovoljavajućih rezultata, konačno su uspeli da postignu rezultat kombinovanjem butadiena i stirena u jedinjenje zvano stiren-butadien kaučuk (Styrene Butadiene Rubber – SBR). Takav lateks na bazi sintetičkog polimera imao je veoma slična svojstva prirodnom lateksu. 

Reč „polimer“ označava jedinjenje sastavljeno od dugih lanaca jedinjenja. Svaka karika u lancu izvedena je iz jednostavnijih molekula (obično na bazi ugljenika) poznatih kao „monomeri“. Postoji nekoliko sintetičkih rešetki, napravljenih polimerizacijom stirena (tečnosti) sa butadienom (gasom) da bi se dobio stiren-butadienski kaučuk – SBR.

Sintetički lateks se dobija iz naftnih derivata. Razne hemikalije se koriste kao katalizatori u proizvodnji sintetičkog lateksa koji se detaljno ispiraju na kraju proizvodnog procesa.

Nije trebalo dugo da industrija dušeka počne da meša sintetički lateks sa prirodnim lateksom za proizvodnju dušeka od lateks pene. Razlozi za to su jednostavni; sintetička lateks pena se lako i brzo proizvodi uz delić cene prirodne lateks pene.

Razlike između prirodnog i sintetičkog lateksa

Poslednjih godina nastala je određena zabuna na etiketama pomešanog lateksa kao „sintetičkog lateksa“, a zatim svi mešani dušeci od lateksa označeni kao „sintetički“. Međutim, postoje neke važne razlike između prirodnog, sintetičkog i blend (kombinovanog) lateksa.

Prirodni lateks nije savršen proizvod. Na sakupljeno mleko kaučuka utiču uslovi tla, količina kiše i drugi faktori koji čine jednu seriju boljom od druge. 

sintetički-lateks

Ove dve vrste lateksa imaju slična svojstva, ali sintetički lateks ima superiornu čvrstoću u poređenju sa prirodnim. Prirodni lateks takođe ima veću elastičnost i mekši je ali će se lakše kidati. Obe vrste lateksa imaju svojstva koja su korisna iz različitih razloga. Talalai lateks se obično pravi od neke vrste mešavine sintetičkog i prirodnog lateksa, dok je Dunlop lateks napravljen od samo prirodnog lateksa. 

Još jedna važna razlika je cena finalnog proizvoda. Troškovi proizvodnje i transporta sintetičkog lateksa su manji od troškova proizvodnje prirodnog lateksa, ali zavise od cena sirove nafte. 

Razlika u kvalitetu dušeka od lateksa dolazi iz procesa koji se koristi za proizvodnju jezgara od lateks dušeka. Mešavine prirodnog i sintetičkog lateksa koriste se kako bi se postigla najbolja ukupna svojstva i održavale niske cene. Stvaranje najbolje lateks pene je slično kupovini zrna kafe za postizanje različitih mešavina. Budući da je prirodna guma vrlo meka i elastična, a sintetička guma daje tvrdoću peni, jasno je kako se kombinacije ove dve mogu koristiti za stvaranje korisnog materijala.

Sintetički lateks zahteva veću silu za kidanje, međutim nedostaje mu elastičnost prirodnog lateksa, zbog čega je na dodir tvrđi. Ovaj nedostatak elastičnosti sprečava da se sintetički lateks dodatno isteže kako bi podržao vaše držanje na isti način kao što to može prirodni lateks. 

Mešani (blend) lateks

Mešani (blend) lateks je kombinacija sintetičkog lateksa i prirodnog lateksa. 

Obično kada se ili ako se raspravlja o terminu „mešano“, on se prodaje kao „najbolji iz oba sveta“, prirodan za elastičnost i sintetički za snagu. Obično je veći deo lateks pene sintetička i kada se pomeša sa malom količinom prirodnog lateksa ne pruža iste prednosti elastičnosti kao i potpuno prirodni lateks. Mešavine obično sadrže između 15% i 20% prirodnog lateksa, a ostatak je sintetički lateks. Takva mešavina lateksa ima prednost u ceni, ali materijal je i dalje uglavnom sintetički.

Mi imamo u ponudi samo jezgra koja su optimalna kombinacija prirodnog i veštačkog lateksa, čime je dobijeno na tvrdoći materijala a ujedno je smanjena težina samog dušeka. 

Linija Natur sadrži čak 80% prirodnog lateksa, dok linija Basic ima jezgro od 20% prirodnog lateksa. Na taj način, u zavisnosti od izbora načina života, potreba za spavanjem i budžeta, možete izabrati odgovarajuću kombinaciju.

Stalni razvoj lateksa promenio je proces proizvodnje lateks pene i zauzvrat transformisao industriju dušeka. 

Kako potrošači postaju sve više svesni i edukovani o proizvodima koje konzumiraju i kojima se okružuju, lateks je sve popularniji izbor pri kupovini dušeka, uglavnom zahvaljujući svojim prirodnim i zdravstvenim prednostima, kao i jedinstvenoj sposobnosti da istovremeno pruža rasterećenje pritiska i posturalnu podršku.

1 thoughts on “Šta je sintetički lateks?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.