Vaša spavaća soba je vaše utočište: mesto za opuštanje i oslobađanje od stresa nakon dugog dana. Ali, postoje li toksini u spavaćoj sobi, koji bi mogli da vas razbole?

Svaki predmet i materijal koji unesete u svoju spavaću sobu, bilo da se radi o dušeku na kojem spavate ili boji na zidovima, potencijalni je zagađivač vazduha. Ne samo da su ti toksini nezdravi za vas, već su i opasni za životnu sredinu. Ovi predlozi će vam pomoći da prepoznate glavna žarišta štetnih materija i obezbedite prostoriju za spavanje sa što manje toksina.

Štetna isparenja iz dušeka

Otprilike trećinu života provodimo u krevetu. Dakle, površina na kojoj spavamo igra značajnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti. Ako spavate na površini punoj hemikalija, to bi moglo vremenom doprineti ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama jer dušeci od veštačkih materijala, s obzirom na svoju površinu mogu biti glavni uzrok da se toksini u spavaćoj sobi zadrže dugi vremenski period. Krevet koji je dobra potpora za vaše telo i ne sadrži toksične materije pružiće vam bezbedan predah na kraju dana.

Memorijska pena i hibridni dušeci sa slojem pene poslednjih su godina postali zamena za stare dušeke sa oprugama. Ali nisu sve pene stvorene jednako. Jeftiniji dušeci prave se od poliuretanske pene koja se pravi od 100% ulja na bazi nafte. Proizvodi na bazi nafte često ispuštaju emisije VOC-a (isparljivih organskih jedinjenja) kada ih unesete u vaš dom. 

Poliuretanske pene koje sadrže toluen, benzen i formaldehid oslobađaju gasove smeštene u dušeku i na taj način zagađuju vazduh u sobi. 

Da biste izbegli unošenje toksina u svoju spavaću sobu, najbolje rešenje je da se odlučite za dušek prirodnog porekla, koji u sebi nema takve toksine. Lateks pena dobivena od drveta čistiji je i sigurniji materijal koji je takođe i prozračniji, što ga čini nepovoljnim za razvoj bakterija, gljivica i grinja.

Retardanti plamena 

U pitanju su jedinjenja koja usporavaju razvoj plamena a koja se nalaze u dušecima, nameštaju i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a proizvođači su počeli da ih koriste 70-tih da bi smanjili zapaljivost proizvoda i aparata za domaćinstvo. Ono što ih čini potencijalno opasnim je činjenica da se ne vežu za proizvod, nego su raspršeni u prostoru.

Danas je moguće smanjiti zapaljivost proizvoda drugim postupcima, ali usporivači plamena i dalje su vrlo često prisutni u proizvodnji dušeka od memorijske pene. Ukoliko kupujete dušek od memorijske pene, birajte one, koji imaju prirodnu zaštitu od plamena (silikon ili kevlar) i na taj način izbagavate da štetni toksini ugroze vaše zdravlje.

Toksične boje i lakovi

Boja napravljena otrovnim hemikalijama takođe može izazvati zagađenje vazduha vaše spavaće sobe. Isparenja tradicionalnih boja mogu izazvati glavobolju, mučninu i vrtoglavicu. Pre nego što ofarbate svoju spavaću sobu, potražite brendove bez toksina. Mnogi brendovi proizvode visokokvalitetne, ekološke boje izrađene od prirodnih pigmenata, soje, bambusa…

Sveće, iako se čine umirujuće i romantične, mogu emitovati toksine poput astulena i benzena. Izaberite one napravljene od prirodnih voskova kao što su povrće, soja ili pčelinji vosak, kao i one koje su napravljene sa 100% eteričnim uljima – a ne sa sintetičkim mirisom.

Okvir kreveta

Okviri kreveta i nameštaja napravljeni od šperploče, iverice ili plastike mogu prouzrokovati iste probleme sa hemijskim isparenjima kao i neki dušeci i boje. Proizvođači nameštaja često koriste industrijske lepkove koji sadrže formaldehid.

Kada birate krevet za spavaću sobu, potražite onaj, koji je izrađen od prirodnih materijala poput punog drveta, bambusa ili ratana. Takođe se uverite, da drvo nije prekriveno slojem toksične boje i laka. 

toksini-spavaca-soba

Deterdženti i omekšivači za veš

Da bi posteljina i pidžama bile bez toksina, obavezno ih operite praškom za pranje veša bez hemikalija i mirisa. Tradicionalni praškovi i omekšivači sadrže mirise koji ostavljaju štetne ostatke. Ovakve ostatke potom apsorbuje koža i mogu izazvati iritaciju kože i očiju, kao i poremećaje u našem endokrinom sistemu.

Na tržištu već postoje mnogi “zeleni proizvodi” za čišćenje kuće i pranje veša, koji su sa manjim sadržajem štetnih hemikalija ili 100% od prirodnih komponenti.

Biljke su pluća vaše spavaće sobe

Ukoliko vaša spavaća soba ima povišen rizik od štetnih isparivih jedinjenja, provetravajte je bar 3 puta dnevno i u nju unesite neku sobnu biljku, koja prečišćava vazduh. Biljke isto kao i drveće važe za “pluća” naše planete, zbog svoje moći da proizvode kiseonik u procesu fotosinteze.

Ne samo da su dobre za popravljanje kvaliteta vazduha, već i eliminišu toksine, hemijska isparenja, mikrobe iz vazduha, spore buđi, a uz to i dovode vlažnost vazduha na odgovarajući nivo. Toksini iz spavaće sobe biće najbolje neutralisani, ukoliko koristite sledeće sobne biljke:

Aloe vera – upija formaldehid i višak ugljendioksida i značajno podiže nivo kiseonika u prostoru.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) upija formaldehid, ugljen monoksid i benzen. Jedna saksija ove biljke može da prečisti prostor od čak 200 kvadratnih metara.

Sveta smokva (Ficus religiosa) u stanju je da apsorbuje sav ugljen dioksid iz doma tokom noći, a posebno je delotvoran u prečišćavanju vazduha od formaldehida. 

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) smatra se najvećim proizvođaćem kiseonika, posebno noću, pa se preporučuje za spavaće sobe. Takođe neutrališe formaldehid iz vazduha.

aloe-vera-detox

Ukoliko se potrudite da uklonite toksine iz svoje spavaće sobe, pomoći ćete sebi u stvaranju bezbednog utočišta za san. To će vam pomoći da se bolje i zdravije odmorite. Imajte takođe na umu da su ovde pomenute štetne materije nebezbedne za vas ali i za našu planetu, te će njihovo uklanjanje iz kuće imati dvostruku blagodet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio bolje iskustvo pregledanja. Pregledanjem ovog veb sajta, slažete se sa našim korišćenjem kolačića.